Артър Конан Дойл дължи живота си на Елена Кукова

Бащата на Шерлок Холмс всъщност е... офталмолог

Отличен разказвач с вкус към загадъчното, спортист, експериментатор и пътешественик с будни обществени сетива - такъв е бил роденият преди 160 години Артър Конан Дойл. Детството му минава при баща алкохолик и майка, обсебена от любов към книгите, от която и наследява склонността към съчинителство.

Въпреки проявената още в колежа дарба на разказвач, Артър избира за свое поприще медицината. В трети курс 20-годишният студент става хирург на китобойния кораб "Надежда" и 7 месеца плава в акваторията на Северния полярен кръг. Това съвсем няма да е единственото му приключение по море - през 1881 г. след завършването на Единбургския университет го виждаме да обикаля западното крайбрежие на Африка като лекар на търговския кораб "Маюба".

Иска баснословен хонорар

Истинското призвание обаче напомня за себе си още през 1879-а, когато Дойл публикува първия си разказ. И тъй като в началото на самостоятелната му лекарска практика в Портсмут пациенти няма, той се отдава на писане. Търсейки герой за по-солидно произведение, писателят си спомня за своя професор Джоузеф Бел, който изумявал всички със своята наблюдателност и умението си да разплита и най-сложните житейски ситуации.

Така се ражда знаменитият детектив Шерлок Холмс, чийто дебют е през ноември 1887 г. с романа "Етюд в алено". Конан Дойл още не съзнава, че това е литературната му находка - той пише исторически романи, прави опит да специализира офталмология във Виена, където присъства на първите операции на перде. В края на краищата се озовава в Лондон, където кабинетът му пустее и през 1891 г. след щастливо оцеляване от смъртоносен грип решава да остави медицината и да се посвети на литературата.

Само след около 6 месеца Дойл е вече много популярен автор след публикуването на поредица от разкази за Шерлок Холмс в сп."Стренд". Той обаче все така смята криминалния жанр за "несериозен" и при поредното предложение за серия нови разкази иска баснословна сума с надеждата, че издателите ще се откажат. Те обаче приемат. Но писателят вече е уморен от своя герой и през 1893 г. решава да го убие, в резултат на което сп."Стренд" губи 20 000 абоната.

Едва не загива в Африка

Когато през 1899 г. избухва Англо-бурската война, неуморимият авантюрист се пише доброволец и тъй като не го вземат на фронта, заминава за Южна Африка като военен лекар. В екипа му милосърдна сестра е охридчанката Екатерина Кукова, която следва медицина в Лондон. Сведенията за тяхната среща дължим на Христо Марков, който ги е открил в архива на лондонския Клуб на приятелите на Шерлок Холмс. Подробно разследване на "българската следа" в биографията на Конан Дойл е направил журналистът Росен Тахов.

Бащата на Екатерина е охридски златар, забягнал във Влашко заради свада с турчин и хайдутувал в четата на Желю войвода. През 1876 г. Антон Куков минава Дунава с Ботевата чета и загива до знамето, покосен от пушечен залп. След Освобождението семейството му се преселва в София.

Девойката явно е наследила бащината дързост, защото на 28 февруари 1900 г. без колебание отплава с д-р Дойл за Южна Африка. На 2 април те пристигат в Блумфонтейн и разполагат полева болница с 50 места, които се оказват крайно недостатъчни - ранените са много повече. Бурите, както се наричат холандските преселници, с които воюват англичаните, са отлични стрелци и се бият здраво. Проблеми с питейната вода докарват смъртоносен тиф, който направо коси британците. Епидемията поразява два пъти повече войници, отколкото куршумите на бойното поле. В лазарета не достигат легла, медикаменти, превръзки и инструменти.

Страшният вирус поваля и Конан Дойл. На всичко отгоре при едно падане той пука ребро. Полужив от изтощение и болки, бащата на Шерлок Холмс се оставя в ръцете на българката, която предано се грижи за него - бди край леглото му, облекчава треската му с компреси и церове. Битката за живота му продължава близо месец - писателят се изправя едва в края на юни, но все още е слаб и почти не може да яде. На 11 юни Дойл, съпровождан от вярната Екатерина, се качва на лайнера "Бритън" и отплава за Англия.

След завръщането си Артър Конан Дойл пише книгата си "Великата бурска война", която е посрещната с голям интерес и претърпява няколко издания. За заслуги пред Короната по време на войната през 1902 г. крал Едуард VII го удостоява с рицарско звание.

Предан на болната си жена 

Имало ли е любовен роман между Артър Конан Дойл и българката Екатерина? Надали, като се имат предвид две неща. Най-първо, писателят е бил болезнено предан на жена си Луиза Хокинс, за която се жени през 1885 г. и от която има две деца. През 1893 г. се установява, че тя е болна от туберкулоза. Лекарите й дават само няколко месеца, но изключителните грижи, полагани от съпруга й, удължават този срок на 10 години.

Освен това при срещата си с нашенката бащата на Шерлок Холмс вече е бил силно влюбен в Джин Леки - русокоса хубавица с ярки зелени очи, която му взема ума веднага при запознанството им през 1897 г. Тя е не само поразително красива, но и интелигентна, начетена, добра спортистка. Чувствата са взаимни, обаче здравословното състояние на съпругата му възпира от любовна интрига моралиста Дойл.

За щастие 24-годишната Джин е достатъчно умна да не го насилва и според биографите връзката на двамата остава платоническа до смъртта на Луиза. Все пак писателят се запознава с родителите на новата си избраница, нея пък представя на майка си и Джин дори й гостува. През юли 1906 г. Луиза умира в ръцете на мъжа си и той е в депресия много месеци. Следващата година през септември Дойл се жени за Джин, която му ражда още три деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл