Персонажът Шерлок Холмс

Шерлок Холмс  е литературен герой от книгите на Артър Конан Дойл. Фигурата на Шерлок Холмс се появява в 56 разказа и 4 романа, написани в периода 1887–1927 година. В повечето от разказите Шерлок Холмс участва като съветващ детектив, който помага на търсещи от него клиенти или подпомага полицията в лицето на инспектор Лестрейд. При това Шерлок Холмс е описан като пълна противоположност на тогавашната полиция, която често е затруднена да разкрие престъпленията. Той действа дедуктивно, често без да напуска дома си и разкрива изненадващо голям процент от случаите.

Негов пръв помощник в разследванията е д-р Джон Уотсън, армейски лекар, завърнал се от служба в Афганистан. Приятелството на Шерлок Холмс и Доктор Уотсън започва, когато през 1881 година Уотсън става съквартирант на Холмс на улица Бейкър Стрийт 221Б. Тази начална история Артър Конан Дойл описва в романа Етюд в червено. Почти всички истории Конан Дойл пресъздава през гледната точка на Уотсън, като от фабулата на разказите става ясно, че Уотсън пише и публикува историите за своя приятел.

Фигурата на Холмс авторът изгражда в течение на разказите като студена, точна и лишена от емоции. Всяко действие на Холмс се ръководи от здравия разум. Често Холмс бива сравняван с машина. Въпреки това на моменти авторът придава на героя си и типични човешки качества – раздразнение, страх, скрупули. Шерлок Холмс често свири в историите на своята цигулка Страдивариус и пуши лула, но типичната форма на лулата, с която днес е рисуван, не е описана никъде в разказите





{START_COUNTER}